Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ''

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Οι θρεπτικες αξιες του μελιου
Στην τεράστια προσφορά της μέλισσας στη δια-
τήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και στη θρε-
πτική αξία του μελιού στάθηκαν ιδιαίτερα οι ομι-
λητές της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στο ΔΩΛ
η Νομαρχία και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρι-
σας.
Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι η ανάγκη
ενημέρωσης των καταναλωτών για το μέλι που είναι
ένα προϊόν της φύσης που δεν επιδέχεται καμία
επεξεργασία και το οποίο παίζει σπουδαίο ρόλο
στο μεταβολισμό και στη θρέψη, στα συστατικά του
σκελετού και των κυττάρων, ρυθμίζει την οξύτητα
του στομάχου, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι
τονωτικό, βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση
της υγείας και έχει αντιμικροβιακή δράση.
Για την αποφυγή προμήθειας νοθευμένου μελιού
οι επιστήμονες που τοποθετήθηκαν στην εκδήλωση
υποστήριξαν ότι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του
μελιού είναι το άρωμα και η γεύση τα οποία είναι
δυνατόν να αλλοιωθούν αν οι συνθήκες αποθήκευ-
σης και επεξεργασίας είναι ακατάλληλες. Το χρώμα
του μελιού είναι χαρακτηριστικό της προέλευσής
του και θεωρείται ένα από τα κύρια κριτήρια ποι-
ότητας που επηρεάζει την προτίμηση του κατανα-
λωτή. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε
ιχνοστοιχεία και συνεπώς έχουν υψηλή θρεπτική
αξία ενώ τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο χρώμα και
γεύση. Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του με-
λιού είναι το ιξώδες το οποίο προσδιορίζει τη ρευ-
στότητα, την υγροσκοπικότητα και την κρυστάλλω-
ση. Το παραγόμενο μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες
κατηγορίες: το ανθόμελο, που παράγεται από το
νέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς,
βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, κ.λπ.), και το μέλι
από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκ-
κοειδών (εντόμων) που απομυζούν φυτά. Στην κα-
τηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης
και άλλων δασικών φυτών.
Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού
προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ σημαν-
τική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης (5-10%)
και θυμαριού (15%).

2 σχόλια: