Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

???

Εδω και δεκα ημερες,σε 3 μελισσια μου εχω παρατηρησει να ειναι παρα πολλες μελισσες νεκρες στην εισοδο της κυψελης και σε αποσταση ενος μετρου μακρια της.Επισης ενας μεγαλος αριθμος μελισσων (σερνετε) στην κυριολεξια στα χορτα μπροστα στην κυψελη.Τα 3 αυτα μελισσια ηταν δυνατα και τωρα αργοπεθαινουν και δεν ξερω γιατι.Δεν εχουν καποια απο τις γνωστες ασθενειες και δεν ξερω τι να κανω.Το σημαντικοτερο ειναι να μην μεταδωθει και στα υπολοιπα 100 μελισσια μου γιατι τωτε θα μιλαω για καταστροφη...
Εχει παρατηρησει κανεις τα ιδια συμπτωματα στα μελισσοκομεια σας;
Τι μπορω να κανω για να τα βοηθησω;
Δυστυχως δεν ειχα το κουραγιο ουτε φωτογραφιες να τραβηξω για να δειτε για ποσες νεκρες μελισσες μιλαω...
ΒΟΗΘΕΙΑ

9 σχόλια:

  1. Για πες παραπάνω πληροφορίες. Τα είχες πεύκο? μέσα στην κυψέλη τι γίνετε? υπάρχουν περιτώματα? υπάρχουν μαύρες μέλισσες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν τα ειχα στο πευκο.Δεν εχουν περιτωματα ουτε μαυρες μελισσες.Εχουν φετινες μανες και μεχρι τωρα ειχαν παρα πολυ πληθυσμο για να ξεχειμωνιασουν ανετα.Δεν εχω ξαναδει κατι παρομοιο και γι'αυτο δεν ξερω πως να το αντιμετωπισω.Δεν ειναι σιγουρα καποια απο τις γνωστες ασθενειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ Χρηστο καλησπέρα. Από αυτά που γράφετε φαίνεται πως τα μελίσσια αυτα είναι προσβεβλημένα από νοζεμίαση. Έχετε στείλει κάπου ενα δειγμα μελισσων για εξέταση και δεν βρέθηκε προσβολη? Πως αποκλεισατε την πιθανότητα να είναι καποια απο τισ γνωστές ασθένειες? Αν θέλετε μπορειτε να στειλετε 1 δειγμα μελισσων (παραπανω απο 50) στο εργαστηριο μελισσοκομιας στο γεωπονικο πανεπιστημιο αθηνων. Θα το δουμε εκει και θα σας ενημερωσω εγω προσωπικα σχετικα με τα αποτελεσματα.Αν δεν υπαρχει νοζεμιαση απο τα συμπτωματα π περιγραφετε μπορει να προκειτε για μια περιπτωση δηλητηριασης απο καποιο φαρμακο. Οι 3 κυψέλες αυτές ειναι διπλα δίπλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Διβριτσιωτη σας ευχαριστω για το ενδιαφερον σας.Οι κυψελες δεν ειναι διπλα διπλα,αλλα ειναι κοντα.Δεν εχω στειλει δειγμα πουθενα.Πειτε μου σας παρακαλω που μπορω να σας στειλω δειγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ Χρηστο μπορειτε να με λετε απλα Γιωργο μιας και ειμαι μολισ 21... Μπορειτε να μου στείλετε ενα δειγμα μελισσων απο τις κυψελες που εμφάνισαν το πρόβλημα ( πανω απο 50 βαζοντας και απο αυτες π σερνονται και τισ ηδη ψοφιες αλλα και ζωντανες) με το ταχυδρομειο γραφοντας στον παραληπτη Γεωπονικο Πανεπιστημιο Αθηνων Εργ Μελισσοκομιας κ Σηροτροφιας Ιερα Οδος 75 τκ 118 55 Υπ' όψιν κ. Χαριζανη. Βαλτε μεσα στο φακελο ενα χαρτακι με τα στοιχεια σας, το τηλεφωνο σας καθως και το ονομα μου ωστε να παρω το δειγμα και να σας παρω εγω να σας πω τα αποτελεσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιωργο καλησπερα.Μπορεις να με αποκαλεις απλα Χρηστο,και προτιμω τον ενικο,μιας και ειμαι μολις 31.Σημερα που πηγα στο μελισσοκομειο μου δεν παρατηρησα το φαινομενο που περιεγραψα πιο πανω.Δεν εχουν νεκρες μελισσες(την προηγουμενη φορα τις μαζεψα),η κυριες γεννουν κανονικα και η συμπεριφορα τους ειναι σαν ενα κανονικο μελισσι.Παρ'ολα αυτα σε ευχαριστω για τον χρονο σου.Ισως στο μελλον χρειαστω ξανα την βοηθεια σου μιας και ασχολεισαι επιστημονικα με την μελισσα.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΡΗΣΤΟ ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΙ ΜΕ ΦΟΥΜΟΥΝΤΙΛ ΚΑΙ ΓΡΗΓΩΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΟΥΜΙΝΤΙΛ?ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. taise vanilia ,i nozemiasi den exontonei ta melissia , an den eheis psira tote kata 90% ta melissia sou limoktonoun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή