Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ...ΛΕΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο Κ.ΝΤΟΥΡΑΣ.
Σαν τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών για παραγωγή μελιού χαρακτηρίζουν τη φετινή οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο πευκόμελο που θα συγκεντρώσουν μέχρι και το Δεκέμβριο. Επιπλέον, ο κ. Βασίλειος Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) 

περιλαμβάνει στα προβλήματα και τις ελληνοποιήσεις που μπορεί να έχουν μειωθεί - όπως μας εξηγεί - μετά την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013, όμως δεν εξαλείφθηκαν. Ειδικότερα, ο κ. Ντούρας εξηγεί στον ΑγροΤύπο: «είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε από τις κακές καιρικές συνθήκες (βροχή - κρύο - αέρας) της άνοιξης που δεν ευνόησαν την παραγωγή ανοιξιάτικων μελιών. Το θυμαρίσιο μέλι πήγε καλά από θέμα παραγωγής όμως και πάλι λόγω καιρού δεν είχε την ποιότητα των προηγούμενων ετών».

Και προσθέτει: «Στην συνέχεια είχαμε τα ανθόμελα από βαμβάκι, ηλίανθο κ.α. που ούτε και εκεί είχαμε ιδιαίτερα μεγάλη παραγωγή. Όλα τώρα “παίζονται” στο πεύκο που έδωσε μερικά μέλια στο πρώτο “βάρεμα” (όπως λέμε στην γλώσσα μας τον πρώτο “τρύγο”) και τώρα είμαστε στο ξεκίνημα του δεύτερου όπου ελπίζουμε ότι θα πάει καλά ώστε να ανατραπεί λίγο η κακή χρονιά».
Τιμές και ελληνοποιήσεις

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές ο κ. Βασίλειος Ντούρας, πρόεδρος της ΟΜΣΕ μας εξηγεί ότι οι τιμές δυστυχώς δεν είναι συγκεκριμένες αφού διαφέρουν από μελισσοκόμο σε μελισσοκόμο και από τυποποιητή σε τυποποιητή. Σαν κλάδος όμως είμαστε τυχεροί διότι κρατήθηκαν οι βασικές τιμές στην χονδρική και υπάρχει ελπίδα για βελτίωση παρά για μείωση. Σε αυτό έχει βοηθήσει το γεγονός ότι είμαστε από τα λίγα προϊόντα που καταφέραμε να αναφέρεται η χώρα παραγωγής του προϊόντος στη συσκευασία. Έχουν γίνει βήματα ως προς αυτό το θέμα αλλά υπάρχουν κενά ακόμα στην αγορανομική διάταξη που ισχύει από πέρσι την 1η Σεπτεμβρίου».
Ο ίδιος προσθέτει για το συγκεκριμένο πρόβλημα:«Αυτό που είχαμε ζητήσει είναι οι εισαγωγείς μελιού να καταθέτουν αντίγραφα των εγγράφων μεταφοράς μελιού στις εισόδους της χώρας και αυτομάτως να ενημερώνεται ηλεκτρονικά το ΑΦΜ του καθενός που εισάγει μέλι, για να μπορεί να ελεγχθεί άμεσα. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε το φαινόμενο να εισάγεται μέλι και να πουλιέται σαν ελληνικό διότι υπήρχε μόνο η ένδειξη “εντός Ε.Ε.”. Ωστόσο, και τώρα που αναγράφεται η χώρα προέλευσης και το πρόβλημα αυτό τυπικά λύθηκε συνεχίζονται τα… παιχνίδια των ελληνοποιήσεων. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μια διάταξη που αναφέρει ότι ο εισαγωγέας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να καταθέτει μια απλή υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας για την ποσότητα που έχει εισάγει. Αυτό όμως δεν το κάνει κανένας αφού δεν προβλέπονται κυρώσεις. Άρα αν και τα προβλήματα έχουν περιοριστεί σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζονται».
Σε καλύτερη μοίρα η Θάσος

Για τα προβλήματα της φετινής παραγωγικής χρονιάς η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους μας μιλάει και ο μελισσοκόμος κ. Θεόδωρος Πασχίδης: «ασχολούμαι 25 περίπου χρόνια με την μελισσοκομία και φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά. Είχαμε μόνο λίγο μέλι από θυμάρι και περιμένουμε ένα ακόμα τρύγο στο πεύκο αλλά δεν βλέπω μεγάλες διαφορές. Η μόνη περιοχή που “δούλεψε” καλά στο πεύκο ήταν η Θάσος. Επίσης, είχαμε έντονα προβλήματα με δηλητηριάσεις στους φοίνικες (Αττική, Σαντορίνη και Πάρο), ενώ αρκετά προβλήματα υπήρξαν με τον κηρόσκωρο κ.α.
Η έλλειψη στην παραγωγή δεν αυξάνει τη τιμή

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος, μελισσοκόμος από τη Θεσσαλία και χρήστης της εφαρμογής totheshelf μας αναφέρει: «ασχολούμαι 10 χρόνια με τη μελισσοκομία και είναι η χειρότερη χρονιά. Έχω νομαδικό μελίσσι και τώρα οι κυψέλες μου είναι στην Βόρεια Εύβοια για πεύκο. Όπως σας είπα η παραγωγή μας φέτος ήταν πολύ μικρή. Λίγο μέλι μαζέψαμε από το βαμβάκι αλλά για να καταλάβει κανείς την ποσότητα, σας αναφέρω ότι “πιάσαμε” το πολύ 5 κιλά ανά κυψέλη».
Και καταλήγει: «Οι τιμές του μελιού δεν είναι χρηματιστηριακές. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι αν έχουμε έλλειψη παραγωγής η τιμή θα ανέβει. Είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια. Σε ερώτησή μας σχετικά με τα κέρδη που θα έχει ένας παραγωγός από την φετινή δύσκολη χρονιά ο κ. Αντωνόπουλος μας αναφέρει: αν δεν πάει καλά και στο πεύκο ίσα - ίσα που θα βγάλουμε τα έξοδά μας».
Πρόσθετα κονδύλια για τη στήριξη της μελισσοκομίας

Εν των μεταξύ στις αρχές Σεπτεμβρίου το ΥπΑΑΤ έκανε γνωστό ότι εξασφάλισε πρόσθετα κονδύλια για τη στήριξη της μελισσοκομίας μέσα από το πρόγραμμα για τη βελτίωση και παραγωγή προϊόντων μελισσοκομίας για τα έτη 2014-2016.

Με την πρώτη απόφαση:
Το ποσό επιχορήγησης για την προμήθεια καινούργιων κυψελών καθορίζεται στα 18 ευρώ ανά κυψέλη καθώς η συγκεκριμένη δράση (Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων) ενισχύεται με πρόσθετους πόρους και για το 2014 οι συνολικές πιστώσεις ανέρχονται σε 1.429.000 ευρώ.
Εξασφαλίζονται 2.665.000 ευρώ για την στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας και για κάθε μετακινούμενη κυψέλη οι μελισσοκόμοι επιδοτούνται με 3,59 ευρώ.

Με τη δεύτερη απόφαση:
Εγκρίνεται και κατανέμεται σε ποσοστό 100% στους δικαιούχους ποσό 163.779,56 ευρώ για αναλύσεις μελιού,
Ενισχύεται με το ποσό των 10.000 ευρώ ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης για την λειτουργία του εργαστηρίου ανάλυσης μελιού και την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, στο πλαίσιο της δράσης «Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού».

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μελισσοκομίας ενισχύονται με συνολικό ποσό ύψους 4,26 εκατ. ευρώ για το 2014. Η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 50% από τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων και κατά 50% από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και μέλι) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr